logo
KMK
Nyheter
Hamnar
Ansökningar
Information
Anmälningar
Kansli
Styrelse
Kommitteeér
Miljö
Välkommen till Gärdesloppet - Stockholms största klassiska motorevent.
( maj  2022 )
På Djurgården i centrala Stockholm samlas den 5 juni gräddan av Stockholmsområdets klassiska motorfordon för att träffas och visa allmänheten Sveriges fantastiska rullande och flytande kulturarv.
Kungliga Motorbåt Klubben (KMK) vill därför hälsa dig som ägare av en av Stockholms fantastiska klassiska motorbåtar till en båtdefilering genom Djurgårdsbrunnskanalen under Gärdesloppet/Prins Bertil Memorial den 5 juni 2022.

Båtarna samlas på KMKs brygga i Djurgårdsbrunnsviken som är öppen för klassiska båtar från kvällen den 4 juni. De båtar som ska gå med i defileringen samlas senast kl 11.00 den 5 juni vid KMK bryggan för gemensam avgång till Djurgårdsbrunnskanalens början mot Värtan, för att sedan defilera genom kanalen in i Djurgårdsbrunnsviken. Vid Djurgårdsbrunn står Anders Værnéus och berättar om båtarna för alla er som vill lyssna på lite båthistoria.

Anmälan sker till KMK på kansli@kmk.se. Skicka med en bild på båten också så vi ser vad det är för skönhet du dyker upp i.

Varmt välkommen önskar Kungliga Motorbåt Klubben tillsammans med Motor Yacht Society, Heleneborgs Båtklubb och AB Sjöexpress

Välkommen till Asadon på Högböte! Lördag den 4 juni 2022
( maj  2022 )
Denna fest vill ni inte missa och vi ser fram emot en härlig kväll med god mat. Och dans!PROGRAM lördag 4 juni

18.00 - Välkomstdrink med tilltugg på bryggan
Lufttorkad skinka, Oliver, Manchego-ost, hembakat knäckebröd

19.00 - Middag serveras i Paviljongen
Helgrillad oxfilé och baconinlindad kycklingfilé Kantarellsås, Bearnaisesås Smörstekt kulpotatis med paprika och vitlök Grillade tomater med färsk dragon Majs, Tomat- och löksallad med vinägrett Ciabattabröd med vitlökssmör och persilja Kaffe/te samt chokladtårta med vispgrädde

Arrangören ordnar med tallrikar, bestick, koppar och desserttallrikar till kaffet.

Deltagarna tar med egen måltidsdryck, passande glas och ett glatt humör :-)

Ca 21.30 - Diskotek till DJ Esbjörn samt kollega.

Pris: 500 kr för vuxen, 175 kr för barn under 10 år
Betalning till KMK bg 5416-6814 tjänstgör som anmälan. Beloppet ska finnas på vårt bankkonto senast den 30 maj.
Skicka samtidigt ett e-postmeddelande till kansli@kmk.se med namn och ålder (barn) på de som inbetalningen avser. Ev allergi anmäls till kansliet.
(Anmälan på Facebook gäller inte, enbart inbetalning och e-postmeddelande.)Varmt välkommen till en grym fest önskar Högbötekommittén!

Varmt välkommen till årets Hamnfest!
( maj  2022 )
Fredagen den 13 maj kl 16.00 – 19.00

Äntligen är det dags för Hamnfest i KMK Djurgårdshamnen igen. Sommaren firas in tillsammans med medlemmar och vänner till KMK. Vi bjuder som alltid på god dryck med tilltugg, musik och mingel.
Anmälan om deltagande, med namn på ev gäst (1 gäst/medlem), sker till kansli@kmk.se senast den 11 maj. Först till kvarn, begränsat antal platser av utrymmes- och säkerhetsskäl.

VÄLKOMMEN!

Idag gratulerar vi H.M.K. Carl XVI Gustaf på 76-årsdagen.
( apr  2022 )

ÄNTLIGEN kan vi fr.o.m. 1 maj öppna upp både Djurgårdshamnen och Högböte
( apr  2022 )
Hej alla KMK-medlemmar,

ÄNTLIGEN kan vi fr.o.m. 1 maj öppna upp både Djurgårdshamnen och Högböte utan att behöva komma med några Corona-restriktioner.

Nu kan vi bara se fram emot en riktigt fin båtsommar och hoppas på att bränslepriserna sjunker till en mer behaglig nivå.

Stefan, vår Hamnkapten i Djurgårdshamnen håller på in i det sista med att högtryckstvätta bryggan så det är fint till öppningen.

Högböte har ett nytt tillsyningspar Therese och Matthias. Vi var ute på ön under föregående helg tillsammans med vår tidigare tillsyningsman Per. Det blev mycket att gå igenom, det vore bra om alla är med och hjälper till när ni är ute på 1 maj så det blir en bra öppning.

2022 blir ett år där vi öppnar upp de flesta av KMK:s publika arrangemang.

På Högböte står närmast Vårfixardagen på programmet, lördag den 7 maj. Klubben bjuder på lunch för alla som hjälper till att göra ön sommarfin.

Därefter står Hamnfesten i Djurgårdshamnen på tur, fredag den 13 maj, separat inbjudan kommer att skickas ut.

Första officiella arrangemanget på Högböte blir Asadon lördag den 4 juni och därefter Midsommarfirandet. Mer information kommer.


KMK ber att få önska alla en glad påsk!
( apr  2022 )

KMK stödjer Ukraina genom att följa idrottens bojkott av Ryssland och Belarus
( mar  2022 )
PRESS RELEASE

Russian and Belarussian Athletes and Officials banned from UIM Powerboat Racing The Executive Committee of the Union Internationale Motonautique (UIM) examined today the situation created by the military invasion of the Ukraine. The UIM EXCO Members expressed their shock over the ruthless initiative taken against a sovereign state. They underlined that the UIM strongly condemns all acts of violence perpetrated against civilians and reaffirms its solidarity with the Ukrainian population.

As the World Governing Body of the Powerboating Sport, the UIM is committed to encouraging its practice in all disciplines on a global scale and to offering opportunities to the athletes to perform. Yet, in light of the present situation caused by the Russian invasion in Ukraine, international powerboating events organized and staged under the auspices of the UIM in Russia and Belarus are excluded until the current threats to the Ukrainian population are cleared.

The UIM EXCO also resolved not to invite Russian and Belarussian athletes and officials nor to allow their participation in international Powerboating competitions organized worldwide under the authority of the UIM until further notice.

As an IOC recognized International Sports Federation, the UIM fully supports the initiatives taken so far by the Olympic Movement in search of a peaceful solution of the current conflict.

The UIM Office continues to closely monitor the situation and remains at the disposal of the Member Federations, Athletes and Officials for further guidance.

Monaco, 1st March 2022Onsdagen den 16 mars 2022 kl 18.00 äger årsmötet rum enligt dagordningen nedan.
( feb  2022 )
Då vi tidigare planerat och informerat att vi kommer att ha KMK Årsmöte digitalt i samarbete med SBU, kvarstår vårt beslut att fortsatt bjuda in till digitalt årsmöte.

Skicka din anmälan senast den 4 mars till KMK via e-post kansli@kmk.se eller ring på
telefon 08-661 2303.
Valberedningens nomineringsförslag 2022 finns för påseende hos KMK Kansli. I den valberedning som valdes 2021 ingår Bo Ahlström, Maud Rane, Lennart Selin, Thomas Hedberg, Kristoffer Sparring.
Motioner och andra frågor skall vara styrelsen tillhanda senast 10 dagar innan årsmötet.
KMK 25- och 50-årsnålar samt förtjänsttecken och plaketter skickas per post.

DAGORDNING
Fastställd dagordning enligt stadgarna:
• Förhandlingarna öppnas samt justeras av röstlängd.
• Fråga om mötet är i laga ordning utlyst.
• Val av två personer att jämte ordföranden justera dagens protokoll samt agera rösträknare.
• Årsberättelse
• Revisionsberättelse
• Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen.
• Styrelsen informerar om verksamhetsplan, budget m m.
• Val av ledamöter i styrelsen enligt §11 a.
• Val enligt §11 b. Ordförande i varje kommitté.
• Val av valberedning
• Val av två revisorer och två revisorssuppleanter.
• Fastställande av medlemsavgifter 2022.
• Övriga frågor och eventuella motioner.
• Mötet avslutas.

Välkommen till KMK Årsmöte!Enligt uppdrag,

Kungliga Motorbåt Klubben

Pelle Larsson
Generalsekreterare


Efter två års frånvaro från ICCY möten har det nu äntligen beslutats att hålla träff i år igen.
( feb  2022 )
Efter två års frånvaro från ICCY möten har det nu äntligen beslutats att hålla träff i år igen. Denna gång kommer mötet att vara i Mariehamn, så förhoppningsvis kan vi få några deltagare från KMK, trots den hutlöst dyra bränslekostnaden.
Tre medlemmar har redan anmält sig så jag skulle bli glad om ni kan skicka ut en blänkare på våra medier, direktutskick på mejl och i KMK Nytt så att ytterligare några medlemmar hakar på.
Program och anmälningsblankett hittas på
Program Mariehamn 2022Kungliga Klubbarnas Fest
( jan  2022 )
Som ni alla kanske har förstått så kommer Kungliga Klubbarnas Fest som var planerat till februari 2022, inte att genomföras på grund av den rådande pandemin.

KMK årsmöte 2022 onsdagen den 16 mars kl. 18.00
( jan  2022 )
På grund av den rådande pandemin kommer vi att genomföra vårt årsmöte digitalt. Vi kommer så som 2021 att i nära samarbete med SBU genomföra årsmötet i Google Meet.
KMK Önskar alla en God Jul
( dec  2021 )

KMK Önskar alla en trevlig 4:e advent
( dec  2021 )

KMK Glöggmingel 2021
( nov  2021 )

Pelle Larsson tilldelas Kunglig medalj
( sep  2021 )
KMK:s Generalsekreterare Pelle Larsson tilldelas Sveriges Motorfederations Kungliga medalj för att under lång tid ha lagt ner ett hängivet, förtjänstfullt och framgångsrikt arbete för motorsporten och därmed gjort sig förtjänt av federationens synnerliga stora tacksamhet.
Foto: pickla.se


Läs mer på svera.org


Hösteskader 3-5 september 2021
( jul  2021 )

Preliminärt program
Med anledning av att Harös hamn är begränsad är maxantalet 15 st båtar.

Fredag den 3 september träffas vi på Högböte, här har vi en grillkväll där var och en tar med sig det lämpliga. Vi får betongbryggan till förfogande.

Lördag den 4 september lämnar vi Högböte och går till Harö, ca 4 nm. Här får var och en göra sin egen pizza till lunchen. Därefter blir det en guidad visning av anläggningen, tävling i luftgevärsskytte, träffa en skottkärra med golfbollar. Eftermiddagen avslutas med en champagneprovning. Till kvällen har vi en gemensam middag på restaurangen med prisutdelning från eftermiddagens tävlingar. Menyförslag återkommer vi med.

Söndag den 5 september är det hemgång.

Anmälan görs till till Hans Larsén senast den 15 augusti 2021. Först till kvarn.

Hoppas ni får en skön båtsommar!
Hälsningar
Hans Larsén
Eskaderchef
070-515 11 82
hans@bihal.se


Hej alla KMK-medlemmar!
( jun  2021 )

Nu närmar vi oss den riktiga båtsommaren, juli kommer med stormsteg, den riktiga sommarmånaden.

Som alla vet har vi en fortsatt smittspridning av covid-19, men det positiva nu är att
Folkhälsomyndigheten ser en minskning av smittan, färre som avlider och färre som smittas,
vilket gör att det ser mycket ljusare ut framöver.

KMK styrelse beslutade vid styrelsemötet den 29 juni 2021 följande för Högböte:

- Elbastun och vedbastun kommer att hållas öppna (se regler nedan).
- KMK:U håller sitt Sjösportläger under vecka 26 (t o m 4 juli).
- KMK rekommenderar att inte lägga till på Högböte under tiden som KMK:U lägerverksamhet pågår under vecka 26 (28 juni-4 juli).
- Ungdomshuset kommer att vara öppet för medlemmar fr o m 5 juli.
- Toaletter och duschar är öppna.
- Paviljongen är öppen.
- Bryggorna är öppna.
- Klubbhuset kommer att vara öppet för bokning av logi såsom tidigare.
- KMK:s publika arrangemang kommer fortsatt ställas in.

Vi hoppas på förståelse för beslutet.

Klubben vill samtidigt passa på att påminna om KMK:s policy för Högböte och Djurgårdshamnen.

- Vi följer Folkhälsomyndighetens aktuella direktiv för att minska smittspridning.
- Vi tar inte i hand.
- Vi håller avstånd.
- Vi stannar hemma om vi är sjuka eller har symptom.
- Vi tvättar och spritar händerna regelbundet och är mer noggranna med vår allmänna hygien.
- Vi undviker större samlingar, respekterar avstånden mellan borden.
- Vi hjälps åt och bryr oss om varandra.

KMK arbetar efter försiktighetsprincipen för att värna om klubbens medlemmar och
deras hälsa. Passa på att vara ute i skärgården och njuta av Sverige. Havet är virusfritt.

Vid eventuella frågor eller synpunkter, kontakta gärna Generalsekreterare Pelle Larsson via
e-post pelle.larsson@kmk.se eller per telefon 08-661 23 03.

Pelle Larsson
Generalsekreterare
På uppdrag av KMK:s styrelse

 


KÖK - KLUBBHUSET
Klubbhuset med tillhörande kök är endast för de som har bokat boende i klubbhuset.

REGLER FÖR BOKNING AV ELBASTU, VEDBASTU
El- och vedbastun kommer att vara öppna och bokningsbara fr o m den 5 juli. Under KMK:U´s
lägerverksamhet är basturna inte bokningsbara, d v s 28 juni-4 juli. 

Bastun bokas med 1 ½ timmes intervaller: bastutid 1 timme, städning av bastu ½ timme.
Viktigt att städning sköts på bästa sätt så att nästa bastubadare inte behöver ägna sig åt
städning under sin bastutid. Vill man vara extra försiktig kan ju bastun även städas innan
användning, d v s dubbel städning. Desinfektionsmedel finns tillgängligt.

El- och vedbastun har öppet 08.30-20.30.
Bokning av basturna sker genom bokningslistan som finns i glasskiosken, först till kvarn.

BASTUTIDER
08.30 - 10.00
10.00 - 11.30
11.30 - 13.00
13.00 - 14.30
14.30 - 16.00
16.00 - 17.30
17.30 - 19.00
19.00 - 20.30


Information från KMK:s styrelse
( jun  2021 )

Hej alla KMK-medlemmar! Nu närmar vi oss den riktiga båtsommaren, maj är oftast en försmak på vad som komma skall. Trots mestadels dåligt väder under maj månad blir det en bättre sommar.

Som alla vet har vi en fortsatt smittspridning av covid-19, men det positiva nu är att Folkhälsomyndigheten ser en minskning av smittan, färre som avlider och färre som smittas, vilket gör att det ser mycket ljusare ut än tidigare.

KMK styrelse beslutade vid styrelsemötet den 25 maj 2021 följande för Högböte:


 

 • Elbastun kommer att hållas öppen (se regler nedan).
 • KMK:U håller sina sjösportläger med start den 17 juni till 23 juni, samt vecka 26 och vecka 27.
 • KMK rekommenderar att inte lägga till ute på Högböte under tiden som KMK:U lägerverksamhet pågår, 17-23 juni, och under vecka 26 (28 juni-4 juli) samt vecka 27 (5-11 juli).
 • Ungdomshuset kommer att vara öppet för medlemmar fr o m 12 juli.
 • Toaletter och duschar är öppna.
 • Paviljongen är öppen men med mindre antal bord så att avstånd kan hållas.
 • Bryggorna är öppna men med mindre antal bord så att avstånd kan hållas.
 • Klubbhuset (hela) kommer fortsatt att vara stängt.
 • Vedbastun kommer fortsatt att hållas stängd.
 • KMK:s publika arrangemang kommer fortsatt ställas in.

Vi hoppas på förståelse för beslutet.

Nya beslut kan komma att tas vid KMK styrelsemöte den 29 juni utifrån ev ändrade råd och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

Klubben vill samtidigt passa på att påminna om KMK:s policy för Högböte och Djurgårdshamnen.

 • Vi följer Folkhälsomyndighetens aktuella direktiv för att minska smittspridning.
 • Vi tar inte i hand.
 • Vi håller avstånd.
 • Vi stannar hemma om vi är sjuka eller har symptom.
 • Vi tvättar och spritar händerna regelbundet och är mer noggranna med vår allmänna hygien.
 • Vi undviker större samlingar, respekterar avstånden mellan borden. Vi hjälps åt och bryr oss om varandra.

KMK arbetar efter försiktighetsprincipen för att värna om klubbens medlemmar och deras hälsa. Passa på att vara ute i skärgården och njuta av Sverige. Havet är virusfritt.

Vid eventuella frågor eller synpunkter, kontakta gärna Generalsekreterare Pelle Larsson via e-post pelle.larsson@kmk.se eller per telefon 08-661 23 03.

Pelle Larsson
Generalsekreterare
På uppdrag av KMK:s styrelse


REGLER FÖR BOKNING AV ELBASTU, HÖGBÖTE

Elbastun kommer att vara öppen och bokningsbar fr o m den 28 maj. Under KMK:U´s lägerverksamhet är elbastun inte bokningsbar, dvs från 17-23 juni samt 28 juni-11 juli. Med tanke på att smittspridningen fortfarande är stor i samhället önskar vi att bastun endast används familjevis eller i det sällskap som man kom med till ön. Det vill säga samma hållning som Folkhälsomyndigheten rekommenderar, att bara umgås i en mindre krets med familj, ett fåtal vänner eller närstående utanför hushållet.

Bastun bokas med 1 ½ timmes intervaller: bastutid 1 timme, städning av bastu ½ timme. Viktigt att städning sköts på bästa sätt så att nästa bastubadare inte behöver ägna sig åt städning under sin bastutid. Vill man vara extra försiktig kan ju bastun även städas innan användning, dvs dubbel städning. Desinfektionsmedel finns tillgängligt.

Tillsyningsparet öppnar elbastun och sätter på värmen kl 08.00 och stänger bastun kl 20.00.

Bokning av bastun sker genom bokningslistan som finns i glasskiosken, först till kvarn. BASTUTIDER
08.30 - 10.00
10.00 – 11.30
11.30 – 13.00
13.00 – 14.30
14.30 – 16.00
16.00 – 18.30
18.30 – 20.00

KMK VOUCHER
Du som KMK-medlem med båt registrerad i KMK har rätt till en voucher att nyttja på Högböte under säsongen 2021.

Du kan använda den när du själv vill besöka Högböte, den gäller för en natt med båt eller om du vill använda den för en övernattning i klubbhuset (när det åter öppnas igen).

Du kan använda vouchern för en gäst och bjuda på ett dygns övernattning i hamnen (eller för en övernattning i klubbhuset).

Vouchern finns registrerad om du har en registrerad båt i KMK, du meddelar tillsyningsparet på Högböte att du vill nyttja din Voucher.

KMK KOMPISPRIS
Bjud ut din kompis ut till Högböte för att visa upp vår fina ö.

Du som är KMK-medlem och har din båt registrerad i KMK kan nu bjuda din kompis på ett dygns övernattning till KMK medlemspris. Det är du som medlem som betalar till Tillsyningsparet för kompisens båt.

KMK:s Styrelse informerar
( apr  2021 )

Hej alla KMK medlemmar!
Nu närmar vi oss öppning av både Djurgårdshamnen och Högböte och ser fram emot en
riktigt fin båtsommar.

Som alla vet har vi ännu en våg där covid-19-smittan ökar och Folkhälsomyndigheten
har bekräftat att den för med sig en högre smittorisk än tidigare.

KMK följer noggrant utvecklingen av viruset och de direktiv som Folkhälsomyndigheten och
andra relevanta myndigheter lämnar och vi kan se att det är strängare regler och fler
rekommendationer än tidigare. Vi hoppas att situationen snart ska förbättras men under
tiden måste vi tillsammans begränsa smittorisken och den allmänna oro som covid-19 medför.

Som tidigare meddelats på KMK Årsmöte den 18 mars 2021 samt beslut taget vid KMK
Styrelsemöte den 20 april 2021 meddelar styrelsen inför säsongsöppningen på Högböte att:

 • Klubbhuset (hela) är stängt tills vidare.
 • Elbastu och vedbastu är stängda tills vidare.
 • Ungdomshuset är stängt.
 • Toaletter och duschar är öppna.
 • Paviljongen är öppen men med mindre antal bord så att avstånd kan hållas mellan borden.
 • Bryggorna är öppna men med mindre antal bord.

Även KMK:s samtliga publika arrangemang ställs in tills vidare (såsom Valborgfirande,
Hamnfest etc) liksom KMK Racings förarskola och träning 8-9 maj.

Vi hoppas på förståelse för beslutet.

Nya beslut kan komma att tas vid KMK styrelsemöte den 25 maj utifrån ev ändrade råd och
rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

Klubben vill samtidigt passa på att påminna om KMK:s policy för Högböte och
Djurgårdshamnen:

 • Vi följer Folkhälsomyndighetens aktuella direktiv för att minska smittspridning.
 • Vi tar inte i hand.
 • Vi håller avstånd.
 • Vi stannar hemma om vi är sjuka eller har symptom.
 • Vi tvättar och spritar händerna regelbundet och är mer noggranna med vår allmänna hygien.
 • Vi undviker större samlingar, respekterar avstånden mellan borden.
 • Vi hjälps åt och bryr oss om varandra.

KMK värnar om klubbens medlemmar och hoppas att ni i sommar passar på att vara ute i
skärgården och njuta av Sverige. Havet är virusfritt.

Vid eventuella frågor eller synpunkter, kontakta gärna Generalsekreterare Pelle Larsson via
e-post pelle.larsson@kmk.se se eller per telefon 08-661 23 03.

Pelle Larsson Generalsekreterare
På uppdrag av KMK:s styrelse


Navigationsskolan
( feb  2021 )

KMK och Navigationsskolan.se i samarbete
för ökad kunskap på sjön


KMK erbjuder nu sina medlemmar en riktigt bra rabatt på Navigationsskolans onlinekurser för Förarintyg och Kustskepparintyget
 


Perfekt för dig som vill fräscha upp dina egna kunskaper med en smidig onlineutbildning eller om du har någon i familjen som du vill ska få ökad kunskap och trygghet på sjön. Vill du ge bort som present finns det även färdiga presentkort för det (https://navigationsskolan.se/presentkort/).

Som medlem i KMK får du Förarintygskursen för 845 kr (ord pris 1295 kr) och kustskepparintygskursen för 1695 kr (ord pris 1995 kr). Om du i samband med beställning på Navigationsskolans hemsida (https://navigationsskolan.se/) anger "KMK" så får du det rabatterade priset.

Seapax
( feb  2021 )

Seapax samarbetar med KMK.
Vi erbjuder klubbens medlemmar sjösäkerhetsprodukter och förmedlar gärna vår kunskap i ämnet.
Medlemmar erhåller en generell rabatt på 10% på ord priser (ej elektronik som offereras individiuellt). 
Mer informaiton finns i Appen


Erbjudande Göta kanal sommar 2021
( jan  2021 )

Slussar, pittoreska småstäder och en spännande historisk plats. Göta kanal är Sveriges längsta upplevelseområde, 19 mil långt. Nu får du som är medlem i Kungliga Motorbåt Klubben 25 procents rabatt på högsäsongsbiljetten! Göta kanal har fler än tre miljoner besökare årligen. Halva sträckan, 87 kilometer, utgörs av handgrävd kanal och övriga sträcka går genom vackra sjöar. Det är ett av Sveriges största byggnadsprojekt genom tiderna – 190 kilometer lång och med 58 slussar. Kanalen startar i Mem vid Östersjön och går till Sjötorp vid Vänern, eller tvärtom. Tillsammans med Trollhätte kanal förbinder Göta kanal Stockholm och Göteborg vattenvägen. Nu kan du som är medlem i Kungliga Motorbåt Klubben uppleva Göta kanal i sommar med 25 procents rabatt. Medlemmar som bokar högsäsongsbiljett på Göta kanal får 25 procents rabatt på ordinarie fullpris, det gäller både dem som bokar delsträcka och dem som bokar hela Göta kanal tur alt tur/retur. Normalt tar resan Mem till Sjötorp 6–8 dagar. I biljetten ingår 5 gästhamnsnätter i 21 gästhamnar. Med en högsäsongsbiljett så kan man checka in på Göta kanal när man önskar under hela perioden 15 juni till 11 augusti. Boka här Ange rabattkod: lidingö21 Boka senast 12/2 Ha följande uppgifter till hands: • Båtens löa (längd över allt) • Båtens bredd • Försäkringsbolag Fri avbokning! Pengarna åter vid avbokning ända fram till incheckning. 250:- adm.avgift tillkommer.


Kungliga Klubbarnas fest 2021
( sep  2020 )
Med anledning av rådande omständigheter gällande COVID-19 har KMK styrelse beslutat följande

Kungliga Klubbarnas Fest kommer inte arrangeras 2021.

Kungliga Klubbarnas Fest kommer att arrangeras av KMK 2022 och det är vår stora förhoppning att den ska kunna genomföras.
Vår tanke är att festen ska hållas en fredag i februari eller mars månad 2022.

Enligt uppdrag
Kungliga Motorbåt Klubben

Pelle Larsson
Generalsekreterare

Gästande båtar på Högböte
( jun  2020 )
Det har varit en del diskussioner bland våra KMK-medlemmar på olika sociala forum, om gästande båtar på Högböte som inte är KMK-registrerade och ej heller KMK-medlemmar.
Det finns i dag sedan lång tid tillbaka ett gällande reglemente i vår årsbok och i den Högböte-broschyr som delas ut till nya medlemmar och gästande icke-medlemmar.

I dessa regler står det klart och tydligt: ”KMK:s klubb-ö disponeras i första hand av KMK:s medlemmar och deras gäster. Gästande båtar är välkomna i medlems sällskap och i mån av plats mot erlagd avgift. Då medlem har förtur kan gäst bli ombedd att flytta till en ny anvisad plats.”

Detta innebär att icke KMK-medlem kan bli nekad plats i hamnen på Högböte eller tvungen att lämna hamnen. Vi skall dock tänka på att nya fina medlemmar kommer ofta genom att man gästat Högböte. Av den anledningen bör vi i mån av plats välkomna gästande båtar men våra särskilda regler under Covid-19 skall givetvis gälla.

Tillsyningsparet har full access till KMK medlemsregister och KMK båtregistrering. De har ansvar och kan vid behov avvisa icke KMK-registrerade båtar och icke KMK-medlemmar.

Vid frågor, kontakta kansliet tel 08-661 2303 e-post pelle.larsson@kmk.se eller tillsyningsparet tel 070-259 9229.

Ha en skön sommar

Pelle Larsson
Generalsekreterare

Kära KMK-medlemmar
( jun  2020 )

Klubben följer noggrant utvecklingen av Coronaviruset – covid-19 och de direktiv som Folkhälsomyndigheten och andra relevanta myndigheter lämnar. Vi hoppas att situationen snart ska förbättras men under tiden måste vi tillsammans begränsa smittorisken och den allmänna oro som Coronaviruset – covid-19 medför. KMK:s arbetsutskott (AU) har noga analyserat KMK:s förutsättningar i den uppkomna situationen och föreslagit ett antal beslut som KMK styrelse tog ställning till på ett styrelsemöte den 2 juni 2020. Vid KMK:s styrelsemöte beslöts följande: • KMK:s årsmöte för verksamheten 2019 skjuts upp till den 16 september 2020. Kallelse görs i god tid före stämman, enligt klubbens stadgar, via e-post och på hemsidan. Verksamhetsberättelse och årsredovisning för 2019 kan fås genom att kontakta kansliet. • KMK:s samtliga publika arrangemang ställs in tills vidare. • Under KMK:Us Sjösportläger på Högböte i juni, avråder styrelsen från gästande båtar under de perioder som lägren pågår: 9-17 juni och 22-28 juni. • KMK styrelse välkomnar gästande båtar på Högböte från den 18 juni t o m 21 juni (ett traditionellt KMK midsommarfirande kommer inte att genomföras). Därefter öppnar Högböte upp för gästande båtar igen den 29 juni. I övrigt genomförs verksamheten i Djurgårdshamnen och på Högböte i linje med direktiv och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Viss begränsning av faciliteter på Högböte förekommer: • Klubbhuset (hela) är stängt tills vidare. • Elbastu och vedbastu är stängda tills vidare. • Ungdomshuset kommer att öppnas vecka 27. • Toaletter och duschar är öppna. • Gymmet är öppet. • Paviljongen är öppen men med mindre antal bord så att avstånd kan hållas mellan borden. • Bryggorna är öppna men med mindre antal bord så att avstånd kan hållas mellan borden. KMK policy för Djurgårdshamnen och Högböte: • Vi följer Folkhälsomyndighetens aktuella direktiv för att minska smittspridning • Vi tar inte i hand • Vi håller avstånd till varandra • Vi stannar hemma om vi är sjuka eller har symptom • Vi tvättar händerna regelbundet och är noggranna med vår allmänna hygien • Vi undviker större samlingar, respektera avstånden mellan borden • Vi hjälps åt och bryr oss om varandra KMK vill betona det allvarliga läget, klubben tillämpar försiktighetsprincipen och uppmanar alla som på något sätt misstänker att man kan bära smitta att stanna hemma. Det gäller även om det finns eller att man misstänker smitta i familj eller i din närhet. Vid minsta tecken på sjukdom vill vi att ni stannar hemma och inte besöker klubbens anläggningar i Djurgårdshamnen och på Högböte. Trots det besvärliga läget hoppas vi att ni i sommar passar på att vara ute i skärgården och njuta av Sverige. Havet är virusfritt! Vid eventuella funderingar eller frågor kring KMK:s åtgärder och verksamhet, kontakta gärna vår Generalsekreterare via e-post pelle.larsson@kmk.se eller per telefon 08-661 23 03. Pelle Larsson Generalsekreterare På uppdrag av KMK:s styrelse


KMK medlemmar
( apr  2020 )
Coronaviruset har påverkat oss alla på ett eller annat sätt och att förbli frisk är nu högsta prioritet.

KMK har nu vidtagit flera åtgärder för att säkerställa att våra medlemmar är skyddade.
Vi fortsätter att övervaka och följa lokala myndigheters riktlinjer och instruktioner och uppdaterar våra egna riktlinjer i enlighet därmed.

KMK har beslutat följande:
• Klubbhuset (hela klubbhuset) är stängt t o m sista maj till att börja med.
• Elbastu och vedbastu är stängda t o m sista maj till att börja med.
• Ungdomshuset är stängt t o m sista maj till att börja med.
• Toaletter och duschar är öppna.
• Gymmet är öppet.
• Paviljongen är öppen med mindre antal bord så att avstånd kan hållas mellan borden.
• Bryggorna öppna men med mindre antal bord så att avstånd kan hållas mellan borden.

Nya besked gällande klubbhus, elbastu, vedbastu och ungdomshus kommer att lämnas
under v22.

Policy för KMK Högböte:
• Vi följer Folkhälsomyndighetens aktuella direktiv för att minska smittspridning
• Vi tar inte i hand
• Vi håller avstånd från varandra
• Vi stannar hemma om vi är sjuka eller har symptom.
• Vi tvättar händerna regelbundet och är noggranna med vår allmänna hygien.
• Vi undviker större samlingar, respektera avstånden mellan borden.
• Vi hjälps åt och bryr oss om varandra.
Högböte öppnar 1 maj och vårt nya tillsyningspar Ann-Loou & Per Torell kommer att finnas på plats.

Välkomna till Högböte!

Pelle Larsson
Generalsekreterare

KMK Årsbok
( apr  2020 )
KMK Årsbok bygger till stor del på information från KMK årsmöte.

KMK styrelse har beslutat att årsmötet kommer att hållas i september 2020. Det innebär att det inte ges ut någon årsbok för 2020 inför årets båtsäsong. Tidigast årsboken kan tryckas är i slutet av september 2020.

Pelle Larsson
Generalsekreterare

Inställt Årsmöte KMK 11 mars
( mar  2020 )

Kära medlemmar Med anledning av att Folkhälsomyndigheten nu under eftermiddagen höjt riskbedömningen för spridning av det nya coronaviruset covid-19 i Sverige till nivån mycket hög, väljer KMK:s styrelse att ställa in årsmötet som var planerat att hållas på Båtmässan på Stockholmsmässan, Älvsjö imorgon kväll. Många medlemmar har hört av sig till kansliet under de senaste dagarna och meddelat att man på grund av det allmänna hälsoläget inte kommer att kunna komma till årsmötet. Styrelsen för KMK är enig i beslutet att ställa in. Dels med tanke på att vi inte vill utsätta våra medlemmar, där många finns i riskgrupper, för risken att smittas. Dels ur ett demokratiperspektiv då många medlemmar som vill men inte kan närvara eftersom de finns i riskgrupper. Styrelsen för KMK kan idag inte lämna något besked när årsmötet istället kommer att hållas utan hoppas på förståelse från medlemmarna att detta besked kommer så fort det allmänna hälsoläget förbättrats och myndigheterna sänker sin risknivå. Har du frågor är du välkommen att kontakta kansliet på telefon: 08-6612303 eller på mail: kansli@kmk.se Om du ändå önskar besöka båtmässan på Stockholmsmässan i Älvsjö trots att årsmötet är inställt gäller fortfarande biljetten som du har fått. KMK:s styrelse 2020-03-10 genom Pelle Larsson Generalsekreterare KMK


Gärdesloppet Veteranbåtar
( jan  2020 )
Kungliga Motorbåt Klubben (KMK) arrangerar tillsammans med Motor Yacht Society (MYS) och AB Sjöexpress en heldag fylld av klassiska båtar under Gärdesloppet. KMK:s brygga i Djurgårdshamnen, Strandvägen 56, kommer att sjuda av aktivitet!

Under förmiddagen kommer ett Classic Poker Run att köras med några av Stockholmsområdets tuffaste mahognyracerbåtar med start och målgång i Djurgårdshamnen. Samtidigt bjuder MYS större båtar upp till en prova-på-möjlighet för dig som vill titta närmare på dessa skönheter. Med start vid Ångbåtsbryggan och målgång i Djurgårdshamnen (i möjligaste mån) kan du få följa med ombord och själv få njuta av livet ombord.

Samtidigt kommer några av Sveriges snabbaste små hydroracerbåtar att visa upp sig på Djurgårdsbrunnsviken. I samband med detta erbjuder KMK Racing en prova-på-aktivitet med de små racerbåtarna GT15 för ungdomar 10-15 år.

Mer information kommer löpande under våren.

Anmälan görs till KMK
E-postadress: kansli@kmk.se

Välkommen!

Pelle Larsson och Anders Vaernéus

Hej, du är delägare och här är din egen försäkring!
( aug  2019 )
Svenska Sjö ägs av båtägarorganisationerna. Som medlem i en båtklubb ansluten till Svenska Båtunionen är du en av våra delägare. Det ger dig direkta fördelar som lägre premie, mer omfattande villkor, påverkansmöjlighet och möjlighet till resultatbonus om du har din båt försäkrad hos oss. Genom Svenska Sjö och din båtklubb har du också en olycksfallsförsäkring som gäller när du vistas på din båtklubb, på klubbens hemmavatten eller deltar i en aktivitet anordnad av klubben. Försäkringen ingår i din medlemsavgift.
Mer trygghet till en lägre kostnad.
Har du din båt försäkrad hos Svenska Sjö har du extra förmåner i båtförsäkringen, utöver lägre premie.

• Utökat rättsskydd vid köp & säljtvist.
• Maskinförsäkring ingår upp till motorn är 5 år, kan därefter tilläggsförsäkras tills den är 10 år, gäller då till motorn är 14 år.
• Allrisk upp till 50 000 kr.
• Utökat giltlighetsområde där försäkringen gäller under juni, juli och augusti.
• Sjöassistans dygnet runt.

Resultatbonus.
Gör vi tillsammans ett överskott i Svenska Sjö genom att vi sett till att få skador skett, så går överskottet till dig som är kund och båtklubbsmedlem men också till båtägarorganisationerna (där din båtklubb ingår i Svenska Båtunionen). Resultatbonusen till delägare med sin båt försäkrad hos oss blev 2018 totalt 6,4 mkr. Om du försäkrar din båt hos oss i år får du ta del av en eventuell resultatbonus på förnyelsepremien 2020


Läs hela brevet här
Havstulpanvarning för Stockholms län och mellersta Sverige
( aug  2019 )
Nu går Svenska Båtunionen ut med havstulpanvarning för Stockholm, Södermanland, Gotland och Ålands län. Tidigare har varning gått ut för södra Sverige. Det kan vara dags att se över båtskrovet och eventuellt tvätta båten. Lokala skillnader kan förekomma.
Läs hela artikeln på
Havstulpanvarning för Stockholms län och mellersta Sverige/

Alex Céwe Världsmästare i GT15.
( jul  2019 )
Alex en av de duktiga juniorer som är fostrad i KMKR lyckades i helgen att bli världsmästarei klassen GT15.
Tävlingen avgjordes i Lettland, Aluksne strax utanför Riga.
Det var 18 förare från olika nationer. Alex fanns på en tredjeplats efter första dagens tävling efter en fantastiska körningar på söndagen så grejade Alex VM gulden, en riktigt kämpainsatts.

Alex som 2018 blev Svensk Mästare i GT15 visade att han behållit och funnit mer fart med hårt arbetet och många tester.

Stort Grattis Alex.

Svenska Båtunionen säger: -Havsmiljöinstitutet har fel om båtskatt
( jul  2019 )
Forskare från Havsmiljöinstitutet föreslår en båtskatt och ett båtregister för att begränsa båtlivets miljöpåverkan. Institutet har fel på flera sätt och bollar med siffror anser Svenska Båtunionen, riksorganisation för 900 båtklubbar.

Båtlivet betalar redan många miljarder till statskassan varje år. Båtlivet bidrar i många fall i stället till att mildra klimatpåverkan. En båtägare som stannar hemma på semestern och seglar släpper ut avsevärt mycket mindre koldioxid än den som gör en flygresa till sydliga breddgrader.

Läs hela artikeln på
batunionen.se/svenska-batunionen-sager-havsmiljoinstitutet-har-fel-om-batskatt-och-forsoker-belagga-batlivet-med-miljoskam/

Stort Grattis Jonas Andersson KMK:R!
( jul  2019 )
Seger i UIM F1H2O Frankrikes Grand Prix i Evian!

För mer information
www.f1h2o.com/post/andersson-holds-off-torrente-to-win-grand-prix-of-france

STORT GRATTIS till Morgan Jernfast KMK!
( mar  2019 )
STORT GRATTIS till Morgan Jernfast KMK, som fick mottaga KAK guldmedalj av Hans Majestät Konungen i samband med Kungliga Klubbarnas Fest på Grand Hotel för sina fina resultat i Formel 4, både Europamästare och Världsmästare 2018.
Rapport KMK årsmöte 2019-03-07
( mar  2019 )
KMK årsmöte hölls på båtmässan Allt För Sjön, det har blivit till en tradition att hålla årsmöte samtidigt som båtmässan, att gå runt på mässan och sedan avsluta med ett trevligt årsmöte är populärt.

Närmare ett hundratal medlemmar från KMK, KMK:U och KMK:R fanns på plats.

Valberedningen hade gjort sitt med att finna nya styrelsemedlemmar och kommittéordföranden.

Följande förändringar i KMK styrelse skedde på mötet:

Robert Kull avgår som 1:e. V ordförande, Robert ersätts av Johan Macéus. Johan har varit medlem sedan 2015 och är aktiv i Båtlivskommittén. Johan blev vald till 2022.

Elisabeth Gorton blev omvald som ledamot fram till 2022

Jan- Olof Ohlander blev vald som ledamot med inriktning som intendent, det blev ett fyllnadsval till 2021. Jan- Olof har tidigare varit aktiv i KMK styrelse med teknisk inriktning för Högböte och Djurgårdshamnen.

Som kommittéordförande så blev det tre nya namn och alla är med fram till 2020.

Carl- Fredrik Aspegren lämnar över till Isabella Kull, som blev ordförande i KMK:U. Isabella har varit medlem sedan 2005 i KMK:U och är otroligt aktiv för ungdomsutbildningen.

Jakob Johansson lämnar över till Walther Almqvist, som blir ordförande i Hamnkommittén. Walther har varit medlem sedan 1999. En Bertramfantast med båt i Djurgårdshamnen.

Claes Boltenstern lämnar över till Camilla Skärhav, som blir ordförande i Klubbkommittén. Camilla har varit medlem sedan 2015 och varit aktiv i de event som varit på Högböte.

Kvar som ordförande är
Ola Skärhav, ordförande Högböte
Per Smedfors ordförande Båtliv
Johan de Bourg ordförande KMK:R

Benny Witz lämnade valberedning. Bo Ahlström tar över efter Benny i valberedningen.

Styrelsen föreslog en medlemsavgifthöjning med 200kr, från och med 2020 är medlemsavgiften för KMKmedlem 1200kr. Pensionär och ungdom är oförändrad.

KMK styrelse vill tacka de som har varit aktiva och valt att lämna KMK styrelse och passa på och önskar de nya ledamöter och kommittéordförande hjärtligt välkomna till KMK styrelse.

Svenska Sjö delar under 2019 ut 6 373 348 kr i resultatbonus till sina medlemskunder!
( feb  2019 )
Anledningen är att tidigare års skador har avvecklats med ett positivt resultat, något som i Svenska Sjös modell kommer försäkringstagarna tillgodo. Vi har inga aktieägare som är ute efter att tjäna maximalt med pengar utan det är båtägarorganisationerna och deras medlemmar som äger oss och då är det dom som får ta del av överskottet säger Per Grywenz på Svenska Sjö.

Sedan införandet av resultatbonus 2015 har bolaget 2019 inkluderat, avsatt 14,4 miljoner kronor i form av resultatbonus till sina försäkringstagare som är medlemmar i klubb eller krets ansluten till Svenska Båtunionen, Svenska Seglarförbundet eller Svenska kryssarklubben. KMK är dessutom direkta ägare i bolaget. Blir det resultatbonus får man ta del av sådan redan andra året som kund. Beloppet dras av på försäkringspremien.

Berättigad till resultatbonus är bara en av flera fördelar man får som försäkringstagare och medlem i någon av ovanstående klubbar och kretsar.

Båtförsäkringen är 10 % billigare för medlem och dessutom bara för medlemmar, ingår allrisk, maskinskada upp till motorn är fem år, utökat geografiskt täckningsområde och fördubblad maxersättning vid köp och säljtvister.

Under 2018 ökade skadorna, både i antal och i medelskadebelopp. Det är främst sjöskador, stöldskador och stormrelaterade uppläggningsskador som har ökat men även maskinskadorna har ökat kraftigt. Totalt ökade antalet skador med 5 % och skadebeloppet med 14 % jämfört med 2017.

Båtskadorna är på väg uppåt i antal och kostnad och därför är det glädjande att vi samtidigt kan återbetala från tidigare års skaderesultat som avvecklats positivt.

Det blir som en kudde för våra kunder avslutar Per

Morgan Jernfast KMK:R Världsmästare i F4.
( sep  2018 )
Morgan som tidigare i år blev Europamästare i Formel 4 visade åter sin klass och kan nu även titulera sig världsmästare i Formel 4.

F4 VM avgörs under sex deltävlingar och inför de avslutande tävlingarna i Macon Frankrike låg Morgan på en andra plats efter Tuukka Lehtonen, Finland. Veckan innan finaltävlingen var Morgan hemma i Österskär och tränade starter då det har en stor betydelse upp till första sväng. Det visade sig vara rätt taktik då Tuukka inte riktigt hängde med Morgan, men istället var det Nikita Lijcs, Latvia som var den som var snabbast under helgen. Morgan bara låg och bevakade sin placering bakom Nikita för att kunna säkra VM-guldet.

2018 UIM F4 World Championship
Guld - Morgan Jernfast SWE
Silver - Nikita Lijc LAT
Brons - Tuukka Lehtonen FIN

SUPER STARK WINS GRAND PRIX OF FRANCE – TEAM ABU DHABI RULE THE WAVES ON LAC LEMAN
( jul  2018 )
Sunday, 1 July, EVIAN (France): Erik Stark produced yet another outstanding drive to take a hard-earned and spectacular victory in a dramatic UIM F1H2O Grand Prix of France, leading home Thani Al Qemzi and Shaun Torrente to complete a sensational Team Abu Dhabi one-two-three on Lac Leman.

For full race classifications and results:
https://www.f1h2o.com/results/2018/grand-prix-of-france/f1h2o

For overall championship standings:
https://www.f1h2o.com/standings/2018/f1h2o

Högbötekommittén vill rikta ett stort tack till alla sponsorer!
( jun  2018 )

Morgan Jernfast F4 tog hem vinsten i VM-deltävlingen
( jun  2018 )
Helgen har varit en riktig rundbanehelg. Fyra VM-tävlingar har gått av stapeln runt om i Europa. I Barcis, Italien var Morgan Jernfast, F4, på hugget.
Helgen flöt på mycket smidigt för Morgan. Det blev två andra platser för Morgan som räckte till en totalseger för deltävlingen i Italien. Detta innebär att Morgan tar över ledningen i VM-serien
ERIK STARK WINS A PULSATING UIM F1H2O GRAND PRIX OF LONDON
( jun  2018 )
*Double podium celebrations for CTIC F1 Shenzhen China drivers Philippe Chiappe and Peter Morin
Sunday, 17 June, LONDON (England): Sweden’s Erik Stark delivered the ultimate performance to take a second career win with a sensational victory at the Grand Prix of London, round 2 of the UIM F1H2O World Championship.It was a pulsating race from start-to-finish with Maverick F1 Racing’s Stark surviving two prolonged yellow flag periods and restarts, the first when championship leader Shaun Torrente speared and destroyed a turn buoy forcing him to retire on lap 11, the second when the defending world champion Alex Carella barrel rolled out of the race on lap 36 of 54.

Philippe Chiappe and Peter Morin made it a double celebration for the CTIC F1 Shenzhen China Team finishing second and third after enjoying a race long inter-team battle.

An unfamiliar rolling start instead of the usual dead-engine start of the dock was the preferred option of race officials with Stark leading the 16 boats around the 1.72km three-pin circuit under a yellow caution flag for a couple of laps before the green flag was given to release them to race.

Stark held the advantage of starting from P1 and led from Chiappe, Morin immediately up to third from Carella and Francesco Cantando with Torrente passing Erik Edin to move in to sixth spot on lap 9 when he tangled with the buoy bringing out the first yellow.

The boats were held for six laps under yellow when the green was given, the front three holding station, Cantando passing Carella and up into fourth, Jonas Andersson also getting the jump on Carella a lap later.

The front six boats held point until lap 28 when Andersson dropped out, Cantando’s impressive drive and best outing in his relatively new Blaze coming to a disappointing end on lap 30. Stark remained in control at the front despite the pressure from the CTIC duo when the second yellow was shown, signalling Carella’s dramatic exit.

For a second time Stark held firm at the restart and was able to control the race with an uninterrupted run to the chequered flag to win by 3.34s from Chiappe with Morin following his team leader home. “It is always difficult to win but I felt that I had control of the race. But you never know. So many things can happen with the boat, the engine,” said Stark. “But I had good speed throughout and just hoped it would be enough and it was. I was able to manage the restarts pretty well and always felt I was in control.”

A second podium of the season for three-time champion Chiappe moves the Frenchman into the lead in the title race. “I had a very nice set-up and the boat was fast and very good today,” he said. “I pushed at the beginning but then I saw Torrente stop so I prefer to manage my race in terms of the championship. I had Peter behind me but close for a lot of the race but we manage that situation well and to both be in on the podium is very nice for the team.”

Third place for Morin continues his season story of best performances with his first world championship podium in only his second full season on the UIM F1H2O tour. “It is an unbelievable moment and feeling for me,” said Morin. “The whole weekend has been very good for the team. I made a good start and really felt confident in the boat.”

Thani Al Qemzi made up for his Abu Dhabi teammates’ early exit producing another strong showing and moving up from 12th place to finish in fourth.

After a nightmare opening race and struggling at times this weekend with engine issues, Mad Croc BABA Racing’s Sami Selio turned things around to bank his first points of the year finishing in fifth ahead of a great drive by F1 Atlantic’s Grand Trask another driver to scythe his way through the field and moving up from 13th, his teammate Duarte Benavente nursing his boat home in tenth.

Despite a frustrating BRM Qualifying session and starting from 14th Marit Stromoy also put her first set of points on the board driving up through the field to finish in seventh ahead of Ahmed Al Hameli, with the race winners’ teammate Cedric Deguisne in ninth.

The 54 lap race run on London’s Royal Victoria Dock for the first time in 33 years took its toll with six of the 17 starters failing to go the distance and retiring.

Round 3 of the UIM F1H2O World Championship, the Grand Prix of France takes place in Evian on 29 June-1 July.

For full race results:

https://www.f1h2o.com/results/2018/grand-prix-of-london/f1h2o

For championship standings:

https://www.f1h2o.com/standings/2018/f1h2o
KMK tackar alla gäster för en trevlig Hamnfest 2018.
( maj  2018 )

Information om personuppgiftsbehandling
( maj  2018 )
Den 25 maj 2018 träder ett nytt regelverk i kraft som ersätter personuppgiftslagen (PUL). Regelverket heter GDPR (General Data Protection Regulation) och är ett gemensamt regelverk för hela EU.
Kungliga Motorbåt Klubben (KMK) behandlar personuppgifter i enlighet med svensk lag. När du får dina personuppgifter registrerade eller på annat sätt behandlade har du rätt till viss information som vi nu tillhandahåller dig.

KMK är personuppgiftsansvarig för behandlingen av dina personuppgifter. Du kan alltid komma i kontakt med KMK genom att kontakta oss på kansli@kmk.se. Medlemskapet i KMK är frivilligt och det är även lämnandet av dina personuppgifter men KMK behöver vissa personuppgifter om dig för att du ska kunna vara medlem.

Som medlem kommer dina personuppgifter att sparas och behandlas för vissa särskilda ändamål. De personuppgifter som vi behandlar om dig är medlemsnummer, namn, personnummer, adress, e-postadress och telefonnummer. Den personuppgiftsbehandling som utförs i samband med ditt medlemskap i KMK är laglig för att den är nödvändig för fullgörandet av medlemsvillkoren och för att KMK har ett berättigat intresse av att kunna behandla personuppgifterna för nedan angivna ändamål.
Behandling om personuppgifter som är att anse som känslig, exempelvis sådan personuppgiftsbehandling som gäller hälsa, utförs bara efter nödvändighet och med stöd i lag.
Ändamålen för att behandla dina personuppgifter är att upprätthålla en god registervård, att sköta medlemsadministrationen, skicka ut medlemsnyheter och aktivitetsannonsering. Vi kan också komma att behandla dina personuppgifter för statistiska ändamål. Ditt personnummer registreras eftersom det är viktigt att KMK ska kunna säkerställa medlemmarnas identitet. Dina personuppgifter kommer med nödvändighet att behandlas i KMKs IT-system. Dina personuppgifter kan också komma att lämnas ut till associerade organisationer som KMK samarbetar med för nödvändig behandling för KMKs räkning. Vi kan exempelvis lämna ut nödvändiga uppgifter till bidde AB för utskick av nyhetsbrev, till Newsfactory AB för utskick av medlemstidning, till Saltsjöbadens Tryckeri för utskick av årsbok och kallelse till årsmöte samt till P Mattsson Swedish GTC för tryck och framtagande av medlemskort. Har du en tävlings-/funktionärslicens delas dina kontaktuppgifter med partnerorganisationer som Svenska Racerbåtförbundet och IdrottOnline. Eftersom KMK är medlem i Svenska Båtunionen (SBU) har medlemmarna också tillgång till SBUs medlemstidning Båtliv. Adressuppgifterna erhåller SBU från KMK genom KMKs arbete och datahållning i SBUs datasystem. Vid all hantering av dina personuppgifter iakttar vi säkerhet och sekretess.

Lagringstiden
KMK behandlar dina personuppgifter så länge du är medlem hos oss. Senast ett år efter det att ditt medlemskap upphör raderas dina personuppgifter. KMK kommer då endast att fortsätta lagra dem om det följer någon sådan skyldighet av lag.

Dina rättigheter
Du har rätt till insyn i hur dina personuppgifter behandlas. Det betyder att du kan begära att få tillgång till viss information om behandlingen. Du har även rätt att begära att få felaktiga personuppgifter ändrade, överflödig behandling begränsad, ogrundad behandling raderad och begära att få personuppgifter flyttade från vårt system till en annan aktör, s k dataportabilitet.
En begäran om något av det nämnda skall skickas signerat, per brev till
KMK Kansli Box 24122, 104 51 Stockholm.

Du har också rätt att vända dig till Datainspektionen / Integritetsskyddsmyndigheten med eventuella klagomål om du är missnöjd med personuppgiftsbehandlingen, men vi hoppas såklart att du i första hand vänder dig till oss för frågor och begäranden kring vår personuppgiftsbehandling.

Genom ditt fortsatta medlemskap och godkännande av KMK medlemsvillkor bekräftar du att du mottagit denna information om personuppgiftsbehandling.

KMK Årsstämma onsdagen den 7 mars 2018
( mar  2018 )
Ny KMK ordförande
Peter Sandstedt har varit KMK-medlem sedan 1997, och har varit verksam som Ordförande i både Högbötekommittén och Båtlivskommittén. En Ordförande som både kan och vet det mesta inom KMK. Med det gedigna båtintresse som Peter och hans familj har så kommer att Peter bli en stor tillgång för KMK. Peter är vald till årsmötet 2021.
Avgående Ordförande Eirik Winter beslutade sig efter noggrant övervägande att inte ställa upp för ytterligare period.
- Jag tror att det är en ypperlig lösning med tanke på den långa erfarenheten som både medlem, kommittéordförande och aktiv styrelsemedlem. Dessutom är Peter en synnerligen hygglig människa med ett brinnande båtintresse, säger Eirik Winter.

Övriga val till KMK styrelse
Johan Macéus blev omvald som ledamot i KMK styrelse
Ola Jönsson, Ordförande Högbötekommittén
Per Smedfors, Ordförande i Båtlivskommittén
Jakob Johansson, Ordförande i Hamnkommittén
Carl Fredrik Aspegren, Ordförande KMK:U
Johan de Bourg, Ordförande KMK:R (adjungerad)
Klubbkommittén, Claes Boltenstern (adjungerad)

Båtplatser chockhöjs av Stockholm stad
( nov  2017 )
Stockholms stads Idrottsnämnd har beslutat om en höjning av arrendeavgifterna från och med årsskiftet. Beslutet slår hårt mot de ideella båtklubbarna och deras medlemmar. Kungliga Motorbåt Klubbens generalsekreterare Pelle Larsson ger sin syn genom den nya ekonomisajten E55.se.

E55.se - läs hela artikeln


Uppmaning:
Utifrån denna information är det bra om vi alla hjälps åt att skapa opinion. Skicka gärna e-post till politikerna i nämnden och tala vad ni tycker om beslutet att höja arrendeavgiften.

Kontakta idrottsnämndens ledamöter
Dubblerade arrenden för Stockholms båtklubbar
( nov  2017 )
Tidningen Båtliv rapporterar om att Stockholm Stad i ett slag dubblerar arrendekostnaderna för många av stadens båtklubbar. Det innebär en mycket kraftig ökning från 1 januari 2018 för medlemmarna i närmare 100 båtklubbar.

Läs hela artikeln på batliv.se

Kungliga Klubbarnas Mingel 2017
( sep  2017 )
Den 19 oktober kl 20:30 slår vi upp dörrarna till Café Opera!
Vi bjuder in till mingel och överraskning på scen samt trevlig dans till DJ.
Ni bjuds på ett glas av rosévinet AIX (gäller till kl 22:00 eller första 500 gästerna).
Inbjudan gäller dig som medlem i KMK, KSSS, KAK och KSAK samt dina gäster.
Klädsel: Mingel


OSA senast 5 oktober med namn på dig och dina gäster, via mail till: kansli@kmk.se

Välkommen!

F2 European Champion Erik Edin!!
( aug  2017 )
The 2017 UIM F2 European Championship held in Kupiškis, Lithuania was run over 4 x 15 lap heats, Erik Edin needed only to compete in 3 of them.

After qualifying in pole, Edin went on to win the first 3 heats with ease, it was a text book weekend for the young Swede.

Erik tävlar för KMKR.

Mer om Edin Racing på Facebook
Erik Stark Vinner sin första F1 tävling
( aug  2017 )
Sunday, 13 August, HARBIN (China): Team Sweden’s Erik Stark produced a great performance to take victory in the UIM F1H2O Grand Prix of Harbin.

Second place went to Team Abu Dhabi’s Thani Al Qemzi, with Victory’s Ahmed Al Hameli in third.

Erik som tävlar för Team Sweden och KMKR.

more follows…
Hej alla Högbötevänner och KMKare
( jun  2017 )
Nu är det inte långt kvar till vårat traditionsenliga midsommarfirande på Högböte.
En av höjdpunkterna är vårat midsommarlotteri för vuxna och barn.
Förra årets lotteri blev väldigt lyckat mycket pga generös sponsring av vinster från privatpersoner och företag.

Högbötekommiten efterlyser ödmjukt vinstsponsring till årets lotteri och hoppas att det finns lika stort intresse som förra året. Vi kommer säkerställa att alla som sponsrar med vinster till barn och vuxenbord blir omnämnda.
Sponsringar på minst 200kr värde tas emot på Högböte av vårat tillsynspar alt kommittémedlemmar innan midsommar.
Stort tack för att ni hjälper till att göra denna midsommar till en succé
Med vänlig hälsning,
Högbötekommittén

Nytt medlemsforum och policy för sociala medier
( maj  2017 )
Många medlemmar har efterfrågat ett medlemsforum för att kunna tipsa varandra om fina platser i skärgården eller diskutera en fråga som rör båtlivet eller klubben.
KMK har nu startat en sluten medlemsgrupp på Facebook dit vi välkomnar alla medlemmar att själva ansluta sig. Kansliet godkänner samtliga medlemmar i gruppen efter att ha stämt av mot vårt medlemsregister.

Sök på den slutna gruppen:
Kungliga Motorbåt Klubben (https://www.facebook.com/groups/137980980066236/)

Samtidigt har styrelsen tagit beslut om en policy för sociala medier som gäller medlemmar och anställda i klubben. Dokumentet finns bifogat och vi rekommenderar alla medlemmar att ta del av klubbens regler i den digitala världen.

/KMK:s styrelse den 30 maj 2017
Ritningar Klubbhuset Strandvägen 56
( mar  2017 )
Just nu genomgår vårt klubbhus på Strandvägen 56 en omfattande renovering. Här publicerar vi några ritningar och skisser för att ni medlemmar ska kunna se vad som är att vänta när huset är klart.
Kära medlemmar i KMK
( feb  2017 )
Styrelsen vill härmed följa upp den tidigare information som ni har fått från klubben rörande renoveringen av vårt klubbhus på Strandvägen 56.

Klicka på PDF:en under bilden för att läsa styrelsens information.
Till alla medlemmar i KMK
( feb  2017 )
Ni har under ett par tillfällen fått mejl som kallas ”Klubbinfo” och som kan uppfattas utgöra information från KMK. Detta är inte korrekt. Någon har gjort intrång i klubbens medlemsregister, eller erhållit detsamma utan tillstånd, och använder nu våra medlemmars mejladresser och vårt varumärke utan tillstånd. Det är något vi ser mycket allvarligt på.

Klicka på PDF:en under bilden för att läsa styrelsens brev.
TORRENTE WINS IN SHARJAH - CHIAPPE CROWNED WORLD CHAMPION
( dec  2016 )
Jonas slutade slutade 4:a i racet och Erik blev 5:a
Sammanlagt slutade Jonas delad i 3:a och Erik 6:a i VM.

UIM F1 Jonas Andersson flying high, crashes but is on pole position for tomorrow.
( dec  2016 )
UIM F1 Jonas Andersson flying high, crashes but is on pole position for tomorrow.
Another incredible performance from Andersson of Sweden today.
Hopefully the team can get the boat in racing condition for a win in the final race of the season tomorrow in Sharjah

Picture by Vittorio Ubertone/Idea Marketing. Thank you very much.
Skrivet av Lars Ström

Grattis Jonas Andersson tävlande för KMK:R!
( dec  2016 )
Jonas Andersson vinner drama fyllt Grand Prix i ABU DHABI
Victory flippade, men vann VM-titeln
( nov  2016 )
Det blev en dramatisk inledning av säsongsfinalen för XCAT i Abu Dhabi. Först tvingades arrangören göra om starten då många låg för långt fram och sedan så flippade storfavoriten Victory på andra varvet.
Det gick bra för besättningen och båten. Segrade i racet gjorde Dubai båten, men VM-titeln gick ändå till Victory. SweCat teamet blev trea totalt – i pole position Cupen!

Victory teamet kom med en ny båt till avslutningsracet. Den var något bredare, lite finjusterad botten och lite annorlunda form på däcket – för att kunna lastas in i coteinern för transport mellan racen. En specialregel för XCAT. Båten var snabb, men inte outstanding. De blev bara fyra på tidsträningen och när de pressade båten i en högfartskurva så sladdade de runt nästan ett helt varv. Kvällen och natten hade de tillbringat för att förbättra botten. Men på racet så flippade de redan på andra varvet, när de jagande ledande Dubai båten. Det var på samma ställe som de snurrat dagen innan, vid ingången på depåkurvan efter en lång raka. De satsade onekligen hårt. Nu höll de upp nosen i kurvan, men det blev lite för högt. Plötsligt så flög den upp till en riktig flipp och landade upp och ner. Al Zafen och Bin Hindi var ute ur båten via reservluckan i botten nästan innan vattensprutet lagt sig. De båda var helt ok och det var bara skador på vind- och motorkåpor. Otroligt, det var en verklig högfartsflipp.

Besättning och båt bärgades, och det blev omstart. SweCat teamet gjorde en snabb start, men den blev lite för snabb. De gjorde en omkörning redan för mål/varvningslinjen och det får man inte göra enligt XCAT reglerna, så de tilldömdes ett extra långvarv, vilket kostade dem ca 20 sekunder och et par placeringar. Bengtsson och Stark gjorde en bra körning, men banan gick ju inne på skyddat vatten hela tiden och banan var smal så det var näst intill omöjligt att göra en omkörning beklagade sig Micke efter racet. De slutade sjua, vilket kanske var någon placering lägre än vad de hoppats på, men de var i alla fall före Gold Coast båten som de hade närmast bakom sig jagandes i VM-tabellen, så det var ju bra.

Ur VM-tabell synpunkt så blev det annars så att ”fel” båtar hamnade i topp. Dubai teamet vann med Abu Dhabi idogt jagande blott ett par sekunder efter dem. De båda fick därmed ihop så många extra poäng vilket räckte för dem att gå om inte bara i racet utan även i VM-tabellen total. Det blev därmed en helt Arab Emiratisk medaljtrio med Victory, Dubai och Abu Dhabi.

Vad som nu händer organisatoriskt med XCAT serien till nästa år är oklart. Promotororganisationen WPPA framtid är mycket osäker efter att ekonomiska oegentligheter upptäcktes i somras. Det är nytt folk i ledningen, men vad som händer är det ingen som vet. En ny organisation med teamägarna i XCAT bildades i Abu Dhabi och de vill medverka i fortsättningen. Uppdraget är dock otroligt stort. WPPA har till exempel 29 conteiners med utrustning för tävlingarna och promotion. En spännande racing säsong är över, vi hoppas och är övertygade om att det blir en fortsättning. Frågan är bara hur.

2016-11-21
Skribent: Per Bensson SVERA
HÖGBÖTE VINTERSTÄNGER
( nov  2016 )
Efter en på alla sätt fantastisk båtsäsong stänger vi ner klubbholmen Högböte den 15 oktober. Sista dagen att besöka ön blir således den 14 oktober.
Borsta båtbotten - istället för miljöfarliga färger
Tips när du ska tömma din toa
KMK tillsammans med Sjölotsen
( nov  2016 )
Kungliga Motorbåt Klubben har tillsammans med Sjölotsen
härmed nöjet att erbjuda följande kurser:

Kustskepparkurs och VHF/SRC Certifikat
Kurs i navigering, med fokus på kust, hav och mörker med följande omfattning:
 Navigation, elektronisk såväl som papperssjökort
 Sjövägsregler
 Signaler, lanternor, dagersignaler
 Mörkernavigering, fyrar, karaktärer, gå i fyrad led
 Korrigera kurser för missvisning, deviation
 Kust- och havsfärder, säkerhet
 Väder, sjömanskap
 Miljö, sjukvård
 VHF/SRC kurs
Efter kurserna kan du ta examen
Pelle Larsson ny generalsekreterare
( nov  2016 )
Sedan den första januari 2016 är Pelle Larsson ny generalsekreterare efter Bo Ahlström.
Pelle kommer närmast från Svenska Racerbåtförbundet där han senast haft rollen som generalsekreterare. Pelle är en båtfantast som troligen har fler timmar i ett flygplan de senaste åren än i en båt. Men resan helgar målen som det så fint heter.

Pelle är en driven och engagerad person med ett brett spektrum av erfarenheter. I bagaget har Pelle en lång rad erfarenheter ifrån idrottsrörelsen, både nationellt så väl som internationellt. Pelle är en stark ikon inom den Svenska racerbåtssporten som han har varit en del av sedan liten grabb och som varit del av hans liv lika länge.

Pelle har inom sporten gjort sig känd för att vara handlingskraftig och att klara av att nå uppsatta mål och förväntningar. Utöver de förtroenden Pelle haft i Sverige har han haft många uppdrag inom de internationella sammanhangen där han är lika uppskattad, därav alla flygtimmar.
De två kanske största bedrifterna är tiden som teamchef för det då mäktiga F1H2O-teamet Team Qatar eller som stark aktör i de två, av KMK arrangerade, världsmästerskapstävlingarna på Riddarfjärden. Det är inte bara inom racerbåtssporten Pelle verkat, färskaste meriten är de åren Pelle hade som klubbchef för elithandbollsklubben IFK Ystad.

Genom sina erfarenheter inom idrottsrörelsen kommer Pelle in i klubben med en djup förståelse för företagsvärlden och hur man får den att
samverka med den ideella.

Pelle hoppas att med sina erfarenheter och prestationsförmåga kunna ta vid i den positiva utvecklingen han upplever att KMK haft de senaste åren och driva den vidare in i framtiden.
Ett lyckat event på Klubbarnas Klubb
( sep  2016 )
Ett lite nyttigare och sportigare event ville KMK presentera i samband med mingelkvällen i tisdags på Klubbarnas Klubb. Ett sjuttiotal personer hade anmält sitt intresse att komma, nu fick några lämna återbud i sista stund men ett sextiotal personer kom för att lyssna på den norska F1-stjärnan Marit Strömöy. Marit är den enda kvinnliga F1-förare i världen som vunnit en Formula 1-tävling i båtracing. Hon berättade om det hårda mentala arbete som tagit henne dit hon är idag.
Erik Stark, som är en av våra svenska stjärnor i F1 och kör för KMK:R, fanns också på plats och tillsammans med Marit besvarade de frågor från intresserade åhörarna.

Det nyttiga stod Renée Voltaire för, en kväll helt i det veganska tecknet. Vi bjöds på en otrolig smakupplevelse i allt som presenterades. KMK kan starkt rekommendera ett besök i Renées resturang/butik Pepstop på Riddargatan 3.


Nu ser vi fram emot vår nästa aktivitet i Klubbarnas Klubb lördag den 3 december, då är det Glögg-mingel med lite överraskningar.

Ett lite nyttigare och sportigare event ville KMK presentera i samband med mingelkvällen i tisdags på Klubbarnas Klubb. Ett sjuttiotal personer hade anmält sitt intresse att komma, nu fick några lämna återbud i sista stund men ett sextiotal personer kom för att lyssna på den norska F1-stjärnan Marit Strömöy. Marit är den enda kvinnliga F1-förare i världen som vunnit en Formula 1-tävling i båtracing. Hon berättade om det hårda mentala arbete som tagit henne dit hon är idag.
Erik Stark, som är en av våra svenska stjärnor i F1 och kör för KMK:R, fanns också på plats och tillsammans med Marit besvarade de frågor från intresserade åhörarna.

Det nyttiga stod Renée Voltaire för, en kväll helt i det veganska tecknet. Vi bjöds på en otrolig smakupplevelse i allt som presenterades. KMK kan starkt rekommendera ett besök i Renées resturang/butik Pepstop på Riddargatan 3.


Nu ser vi fram emot vår nästa aktivitet i Klubbarnas Klubb lördag den 3 december, då är det Glögg-mingel med lite överraskningar.
EM Guld till Mikael & Marie Bengtsson
( aug  2016 )
KMK vill gratulera Mikael & Marie Bengtsson till EM Guld i Offshore Racing klass 3C i Nynäshamn!

Mikael & Marie är ett syskonpar som har vunnit det mesta och har många fina titlar tillsammans, 2015 blev de Världsmästare i Offshore klass 3C.

Det finns en tredje Bengtsson och det är pappa Svenne som är en av de som tävlat flitigast här hemma i Sverige, Svenne blev stor grabb redan 1973.

Familjen Bengtsson är aktiva i KMK:R och hjälper till så mycket de kan mellan egna tävlingar för att klubbens ungdomar ska kunna tävla.
Svenne och Marie åkte tillsammans i Roslagsloppet där de blev tvåa totalt med en snittfart av 83 knop, det sågs som en uppvärmning för Marie inför EM-racet i Nynäshamn.

Offshore klass 3C är en riktigt snabb klass med en toppfart upp mot 95 knop. Båten är en katamaran byggd i kompositmaterial, med en motor på över 200 hp.

Resultat Nynäs Offshore Race European Championship klass 3C:
1) Mikael & Marie Bengtsson SWE
2) Marcus Jonsson & Jussi Myllymäki FIN
3) Jan Tryggve Braaten & Linnea Carlsson NOR/SWE

Postadress:
Box 24122
104 51 Stockholm
Besöksadress:
Villa Godthem,
Rosendalsvägen 9, 1 tr
Postadress:
Box 24122
104 51 Stockholm
Besöksadress:
Villa Godthem,
Rosendalsvägen 9, 1 tr
Djurgårdshamnen Hamnkapten
070-260 27 13
Högböte Tillsyningsmän
070-259 92 29
Telefon kansli:
08-661 23 03
Exp.tid:
Just nu har kansliet begränsade öppettider
så ring innan besök.
Medlemskap
Medlemsansökan
Båtregistrering
Ansökan om hamnplats
Ändra medlemsuppgifter
Personuppgiftsbehandling
Corona
Anmälan
Förarskolan
Sjösportläger
KMK-Racet
Medlem
Kontaktformulär
Medlemsinloggning
Sociala medier
Facebook KMK
Facebook Högböte Klubbholme
Facebook KMK Racing KMK:R
YouTube